1500 TL Üzeri Kargo Ücretsiz
1500 TL Üzeri Kargo Ücretsiz
  0850 532 3077
  0539 577 3121
Para Birimi Seçimi
19.11.2024 16:15

ABD CHIPS Yasası Kapsamında Mikroelektronik Merkezlere Ek 160 Milyon Dolarlık Fon Sağlandı

BD Savunma Bakanlığı (DoD), Biden–Harris Yönetimi’nin “Yararlı Teşvikler Yaratarak Yarı İletken Üretimini Artırma (CHIPS) ve Bilim Yasası” kapsamında 160 milyon dolarlık ek bir fon ayırarak ABD’nin mikroelektronik kapasitesini geliştirmeyi hedefliyor. Bu yatırım, Mikroelektronik Merkezleri adını taşıyan ulusal bir teknoloji merkezi ağı üzerinden gerçekleştiriliyor. Bu ek fon, Eylül ayında 33 yeni teknik projeye tahsis edilen 269 milyon doların ve geçen yıl sekiz merkezin başlangıç faaliyetlerini desteklemek için sağlanan yaklaşık 240 milyon doların ardından geldi. Ekim ayındaki bu fonlama, ABD’nin mikroelektronik ve yarı iletken üretimindeki küresel liderliğini güçlendirme hedefinin bir kilometre taşı niteliğinde.


Sekiz Mikroelektronik Merkezi ve Kaynak Dağılımı

Yeni sağlanan 148 milyon dolarlık fonun büyük bölümü, bu sekiz merkezin altyapısını geliştirme, operasyonları destekleme ve iş gücü geliştirme çalışmalarını hızlandırma amacıyla kullanılacak:

  • 18,7 milyon dolar: Massachusetts Teknoloji İşbirliği tarafından yönetilen Kuzeydoğu Mikroelektronik Koalisyonu (NEMC) Merkezi.
  • 16,6 milyon dolar: Indiana'daki Uygulamalı Araştırma Enstitüsü liderliğinde faaliyet gösteren Silikon Kavşağı Mikroelektronik Merkezi (SCMC).
  • 27 milyon dolar: Güney Kaliforniya Üniversitesi tarafından yönetilen California Savunmaya Hazır Elektronik ve Mikrocihazlar Süper Merkezi (CA DREAMS).
  • 23,7 milyon dolar: Kuzey Carolina Eyalet Üniversitesi liderliğindeki Ticari Geniş Bant Aralıklı Yarı İletkenler Merkezi (CLAWS).
  • 18,7 milyon dolar: Arizona Devlet Üniversitesi adına Arizona Yönetim Kurulu tarafından yönetilen Güneybatı Gelişmiş Prototipleme Merkezi (SWAP).
  • 12,3 milyon dolar: Ohio’da faaliyet gösteren Ortabatı Mikroelektronik Konsorsiyumu (MEMC) Merkezi.
  • 10,6 milyon dolar: New York Eyalet Üniversitesi (SUNY) Araştırma Vakfı liderliğinde yürütülen Kuzeydoğu Bölgesel Savunma Teknolojisi Merkezi (NORDTECH).
  • 15,3 milyon dolar: Stanford Üniversitesi liderliğindeki California-Pasifik-Kuzeybatı Yapay Zeka Donanımı Merkezi (NWAI).

Ek olarak, 10 milyon dolar Çapraz Merkez Etkinleştirme Çözümü (CHES) için ayrılarak elektronik tasarım otomasyonu (EDA) araçlarına ve bulut bilişim kaynaklarına erişimi artırmayı hedefliyor. Ayrıca, SCMC Merkezi kapsamında ek 2 milyon dolarlık bir prototip proje, nihai müzakerelerin ardından listeye eklendi.


Mikroelektronik Teknolojisinin Güvenlik ve Ekonomi Açısından Önemi

Beyaz Saray Bilim ve Teknoloji Politikası Ofisi Direktörü Dr. Arati Prabhakar, bu yatırımların, ABD’nin küresel güvenliğini güçlendirecek yarı iletken yeniliklerini desteklediğini belirtti:
"Amerika’nın askeri sistemleri, gelişmiş yarı iletken teknolojileri sayesinde dünyanın en yeteneklileri arasında. Bugünkü yatırımlar, yarının güvenliğini sağlıyor."

Savunma Bakanlığı Mikroelektronik Direktörü Dr. Dev Shenoy ise yarı iletkenlerin yapay zeka ve 5G gibi geleceğin kritik teknolojileri için anahtar rol oynadığını vurguladı:
"Bu teknolojiler, yenilikçi ve kapsayıcı bir ulusal ekonomiyi desteklemede kritik bir Amerikan avantajı olacak."


Mikroelektronik Merkezleri Yıllık Toplantısı

28-30 Ekim tarihlerinde Washington DC’de düzenlenen 2024 Yıllık Mikroelektronik Merkezleri Toplantısı ve Ulusal Yarı İletken Teknoloji Merkezi (NSTC) Sempozyumu’nda 1000 katılımcı ve 1000’den fazla sanal katılımcı bir araya geldi. Etkinlikte konuşma yapan Savunma Bakan Yardımcısı Kathleen H. Hicks, bu ağın iş birliğini övdü: “Çipler, Amerika’yı bir araya getiriyor.”


Gelecek Perspektifi

Mikroelektronik Merkezleri, laboratuvardan fabrikaya (lab-to-fab) prototipleme sürecini hızlandırarak yenilikçi teknolojileri geliştirmeyi ve ABD’nin mikroelektronik alanında yetenek ve fikir kaynağı olmasını amaçlıyor. Bu yatırımlar, yarı iletken endüstrisinde güçlü ve dirençli bir tedarik zinciri oluşturma açısından kritik öneme sahip.

CHIPS ve Bilim Yasası ile Mikroelektronik Merkezleri programı, ABD’nin yarı iletken endüstrisine yapılan en büyük yatırımlardan biri olarak öne çıkıyor. Bu programın ivme kazanmasıyla, ABD’nin gelişmiş mikroelektronik ve ulusal güvenlik konularında liderlik etme potansiyeline duyulan güven artıyor.


**Bu yazıl ilk olarak semiconductor-today websitesinde görülmüştür.

Bu Yazıyı Paylaşmak İster misiniz ?
E-Bülten
İndirimli ürünler ve fırsatlardan ilk önce siz haberdar olmak istermisiniz?
softtr® | Profesyonel E-Ticaret Sistemleri ile hazırlanmıştır.